Stilul fotografic este o modalitate de exprimare in domeniul fotografiei si insumeaza anumite caracteristici si particularitati, cu scopul de a obtine cadre artistice specifice. Acesta prinde contur in creatiile unui fotograf abia mai tarziu, cand se produce o anumita maturizare in practica lui. Poate depinde de nivelul de cunoastere a domeniului, dorinta de explorare a tipurilor de fotografie sau testarea diverselor tehnici de editare. Stilul a doi fotografi poate sa fie similar, niciodata identic. Fiecare om din spatele aparatului are propriile experiente sau sentimente pe care doreste sa le transpuna in imaginea finala. Asadar, stilul fotografic DEMORAX va fi numai unul in genul sau.
Descoperirea stilului
Nu m-am grabit niciodata sa ajung la un stil propriu. Voiam sa studiez alti fotografi, sa ma inspir din lucrarile lor si sa aplic tehnicile lor. Nu am avut mijloacele necesare sa imit. Marea mea sursa de inspiratie a fost Julia Margaret Cameron. O adevarata pioniera in aceasta arta despre care am scris in acest articol. Julia Margaret Cameron a fotografiat in 12 ani peste 900 de portrete, inspirandu-se din literatura crestina si medievala, dar si artele plastice. Raphael, Rembrandt si Titian sunt numele celor care ii mocneu permanent in suflet.
Portretele pe care ea le-a lasat mostenire sunt aproape picturale, cu un focus delicat, amintind de curentul prerafaelit, de care mie imi este foarte drag! Protagonistele sunt infatisate divin si imi trezesc sentimente puternice de admiratie.
Ce ma inspira pe mine?
In perioada de invatare si testare, nu cred ca cineva isi poate construi stilul. Cred ca esti tentat sa exagerezi, in dorinta de a demonstra ca ai asimilat noi informatii. Dupa aceasta treapta, cred ca fotograful incepe sa imbratiseze adevaratul sau stil. Si sa vorbeasca prin fotografiile lui.
La un moment dat, am auzit un fotograf spunand ceva ce m-a ajutat sa am o revelatie. “Ce te face pe tine creativ?” Si am realizat ca trebuie sa imi raspund la o multime de intrebari pentru a-mi cunoaste stilul. Imitarea altor fotografi este o metoda de invatare, dar fotografiile tale nu vor iesi niciodata in evidenta, poate chiar nu iti vor mai placea. Pentru a fi original, ai nevoie sa afli ce iti aprinde creativitatea.
- De ce fotografiez? Sa surprind frumusetea femeii obisnuite, sa o ajut pe ea sa se vada cat este de minunata.
- Ce vreau sa comunic cu fotografiile mele? Ca fiecare trup este unic, dar frumusetea adevarata vine dincolo de acest invelis.
- Care sunt elementele vizuale care imi completeaza inchipuirea? Florile, cartile, cafeaua, luminitele si lumina naturala, rutina, machiajul discret si manichiura naturala, perspectiva de a fi omniprezenta si invizibila.
Daca doi fotografi ar avea ocazia sa pozeze acelasi subiect, in acelasi loc, in aceleasi conditii de lumina, rezultatul ar fi diferit. Pentru ca stilurile lor sunt unice.